Лечение на хиперхидроза с Ботулинов токсин

Хиперхидрозата е заболяване, което се характеризира с повишено потене и в повечето случаи се явява защитна реакция на организма при прегряване, физическо напрежение и др. Понякога хиперхидрозата възниква на фона на някои заболявания, като например на нервната система, сърдечно-съдовата, при проблеми с бъбреците. Счита се, че засяга повече от 2 % от хората. Интензивно потоотделяне може да възникне в различни части на тялото, но най-често се локализира в следните зони - подмишници, длани и стъпала. Въпреки, че точната причина за такова повишено потене не е напълно изяснена, проучвания са установили, че се намира под контрла на симпатиковата нервна система, като най-често се провокира от физическо натоварване, пикантна храна и стрес.

В човешкия организъм има около 3 млн. потни жлези с дължина около 4 км и обща повърхност 1000 м2. Техните отвори са разположени на повърхността на кожата, като по-голяма част от тях се намират по дланите, стъпалата, подмишниците и слабините.

Ботулиновият токсин блокира съобщенията, които се изпращат от нерва до потната жлеза и следователно може да спре жлезата да изпълни своята задача. Веднъж след като жлезата спре да получава сигнализация от стигащото до нея нервно окончание, отделянето на пот се прекратява

В какво се изразява точно тази процедура?

Процедурата се извършва от квалифициран специалист дерматолог. Използва се силно разреден ботулинов токсин, който с помощта на много фини игли се инжектира на няколко места в проблемната зона. Предварително се прави специален тест, който определя в кои участъци потенето е най-изразено. По време на манипулацията се усеща съвсем слаб дискомфорт, като веднага след това може да се завърнете към ежедневните си занимания.

Какво трябва да очаквам след поставяне на ботулинов токсин срещу хиперхидроза?

Ще забележите, че потенето в съответната зона се редуцира значително (около 80 %) в рамките на месец след процедурата. Желателно е да се направи повторение на теста в рамките на месец след първоначалното поставяне с цел да се види дали има пропуснати участъци, в които продължава да има повишено потене.

Каква е продължителността на ефекта?

 Действието на ботулиновия токсин трае няколко месеца (средно 7 – 9 месеца). Има много малко индивидуални различия.

Поставянето на ботулинов токсин за лечение на хиперхидроза в областта на подмишници, длани, ходила и чело е най-съвременното и ефективно решение на проблема.